София, ул. Бяла 10
Любомир Гайдов
0884 389 536
Боряна Въргулева
0896 947 437
София, ул. Бяла 10
София, ул. Бяла 10

Ваканция без качване на килограми

Лято е!
Любимото време за безгрижни дни на плажа идват, а с тях и обичайните притеснения.

* Ще имам ли късмет да е хубаво времето?
* Ще изглеждам ли добре в банския?
* Ще ми стигне ли предварително заложения бюджет?

Много по-големи са притесненията на семействата, които пътуват с малки деца. Когато летуването ще е на ново място, могат да се очакват всякакви изненади.

Всички знаем, че това което купуваме "на снимка" като настаняване или пък дори меню в ресторанта, не винаги отговаря на предварителния изглед 🙂 .

Гледка към плажа на Арапя

Една от причините да ходим предимно на места, които вече познаваме е именно нежеланието ни "да рискуваме" да се натъкнем на неочаквани обстоятелства. Нещо, което често се случва по българското черноморие.

Sea Point Arapya

Но.. темата днес е съвсем друга. Иска ми се да поговорим за онова неприятно усещане, което често ни спохожда в края на ваканцията или веднага след като се приберем у дома.
✔ подут корем
✔ отекли крака
✔ отеснели панталони

Месеци наред ваем тела със спорт и ограничения, а после бързо съсипваме постигнатото. Защо?

Храненето по време на ваканция често излиза извън контрол. Причините за това са няколко, но основната според мен е факта, че именно с храната и пиенето сме свикнали "да си отпускаме душичката". Когато удоволствията от живота минават през чашата и чинията, се оказва, че просто плаж и музика идва постничко 🙂 .

Разбира се в различните вързрасти начина по който си почиваме и изобщо преживяването по време на ваканцията е съвсем различно. Когато бях на 20-25 плажуването задължително беше свързано с книжка, кафе и по-късно лека алкохолна напитка, печене на слънце и мазане с масла, къпане в морето.. и задължително кърчма и/или бар до късно вечерта.

Днес, на вързраст 39 и с три деца около мен, се радвам, когато изобщо успея да си изпия кафето, преди някое от децата да ми е напълнило чашата с пясък. Често забравям да се намажа, защото преди да стигна до себе си се боря с три зверчета, които не обичат слънцезащитните кремове и междувременно се старая да се усмихвам на околните за да не изглеждам като наказана на плажа.

За четене на книга и дума не може да става, а влизането във водата се съчевата със зоркото наблюдение на трите щъкащи бели. Ще рече - мокриш се, ама такова нещо като плуване и наслаждаване на момента.. Тцъ - тцъ - тцъ!

mauritius
Мавриций 2017 г. / на почивка без деца

Другото нещо, което драстично се променя с възрастта и семейното положение, това са критериите за място за настаняване и изхранване.

Когато си сам или с гадже се търсят по-оживени места, по-шумни кръчми, ресторанти с жива музика и програма, а когато си с деца ти се иска да си на по-тихо и отдалечено място, ресторант с готвена храна и по възможност с детски кът или близка площадка на която диванетата да си изразходват енергията.

Има неща, които обаче са винаги валидни, особенно що се отнася до правилата за безопасно хранене извън дома.

10 златни правила за хранене по време на ваканция

Списъкът с правилата които ще намерите по-долу ще ви помогнат да се чувствате добре в тялото си, да избегнете подутия корем, качването на 2-3 ваканционни килограма и най-вече ще избегнете излишните терзания, че прекрачвате границите (вместо чийт дей - чийт седмица).

Препълнените чинии са резултат от инстинкта ни да се презапасяваме, когато видим изобилие от калории.

Правило № 1

Никога не ходете на почивка в Ол инклузив хотел!

Храната в хотелите, които включват всичко в цената е от най-ниско качество. Това е неизбежно, защото самия принцип на постоянен достъп и изобилие изисква големи количества храна. Там където количеството е фокус, няма как качеството да е на ниво!

Отделно от това, самия факт, че се редите на опашка създава илюзията, че храната свършва, а човешката природа е такава, че когато има изобилие, се презапасяваме и забравяме изобщо да регистрираме кога точно сме се нахранили.
Прекаляването с храната и излишните калории са гарантирани в ресторанти и хотели работещи на принципа ол инклузив.

Правило № 2

Вземете храна със себе си!

С деца или без деца, на всеки 4-5 часа в будно състояние ще ви трябва нещо за хапване. Ако сте на път или пък ще почивате някъде, където не знаете що за избор ще имате, винаги е по-добре да сте предварително подготвени.

Сутрешната закуска може напълно да отпадне като казус по време на ваканцията, ако предвидите Шейк Формула 1 като бърза, лесна, вкусна и здравословна алтернатива.

Протеиновите барчета са отлична похапка за плажа или следобедното кафенце. Печени или сурови, ядките могат да са винаги на една ръка растояние.. просто трябва да си ги вземете предварително. 🙂

Правило № 3

Внимавайте с обяда навън!

Не сядайте в капанчета или малки заведения, които предлагат предимно замразена храна и полуфабрикати.

За съжаление това са по-голямата част от заведенията по плажа. Малка барака от 10 кв. метра работи с 40 маси и бълва панирани хапки, пържени картофки, риба, скара и увяхнали салатки.

Проблема с този тип заведения, както и с по-голямата част от ресторантите по родното черноморие, това е качеството на храната. Купуват се най-нискокачествените продукти, наема се минимален персонал, всичко в името на ниската продажна цена, която действа като магнит за клиентите.

Високите цени също не могат да гарантират качествен продукт, но със сигурност салата, основно и десерт в рамките на 10 лв + подарък напитка и хляб, няма как да съдържат в себе си висококачествени суровини, труд, разходи и печалба. Все от нещо ще се направи компромис, познайте от кое..?!?

Ягодово сорбе с боровинки

Правило № 4

Само по един десерт на ден!

Лятна ваканция без сладолед.. не бива 🙂 Но това не означава, че мисия "здравословно и на почивка" е изгубена.

От една страна крайните ограничения ни провокират още повече да желаем забранените храни, а от друга пък десерти при всяка възможност лесно ще ни вкара във въглехидратна зависимост и ще добавим 2-3 сантиметра към обиколката на дупето и талията.

Затова гледайте да имате не повече от 1 десерт на ден. Може да е сладолед на плажа, може и да е тирамису след вечеря.

Старайте се да подбирате десерти на основата на плодове, мед, ядки и мляко. Така ще има поне някаква полза от излишните калории 🙂

Правило № 5

В ресторанта първо поръчай зеленчукова салата и вода!

Едва след това разгледай менюто и допоръчвай, каквото харесаш за основно хранене.

Доказано е, че гладните хора са склонни да взимат повече храна от необходимото. Не рискувайте да препълните масата и после да се чувствате длъжни да изядете всичко само защото ще го платите.

Салата ще ви даде обем, ще имате време да подъвчете, да помислите какво точно ви се яде и не на последно място, би трябвало да получите от нея и известно количество фибри, витамини и минерали.

Зелена салата с тиквичка, каперси, сушени домати и малини.

Правило № 6

Първо вечерята, после разходката!

Що за ваканция ще е ако липсват дългите спокойни разходки и насладата от чудните гледки на море или планина?

Освен, че ни разтоварват психически разходките са и начин да се движим повече. Но не правете грешката да оставяте вечерята за след разходката.

Първо хапнете. Така няма да прегладнеете и ще спите по-добре, след като стомаха ви не е претоварен късно вечер.

Правило № 7

Може и без алкохол!

Вероятно за много от вас, това звучи направо еретично.. ама как така без една вечерна ракия, без студена биричка на плажа ?!?

Всяко нещо с времето си. Ако не може да се разделите с чашката, просто се старайте да не пиете повече от 100 гр. твърд алкохол на ден или 2 нискоалкохолни напитки като вино или бира.

Към тях непременно добавете 1 литър допълнителна вода за да не се дехидратирате и да не ви боли глава на следващия ден.

Все пак, от алкохола полза няма, има само вреда 🙂

Правило № 8

Пийте предимно вода и то достатъчно!

Напитките през лятото могат да бъдат много коварни, особено когато човек се опитва да контролира калориите и да поддържа някакъв баланс в храненето.

Газираните летни изкушения тип домашна лимонада, фрешовете, плодово-медените миксове изглеждат много Healthy, но често са източник на твърде много калории.

За Кола, Фанта, бира, енергийни напитки, сиропи от ароматизирани концентрати изобщо няма да коментирам.

Освен, че внасят куп интоксикиращи химикали, повечето от тях и дехидратират.

Вместо тях пийте предимно чиста вода. Ако искате за разнообразие може да я овкусите с лимон, ментови листа, парченца плодове, сода или дори да си направите сами студен билков чай.

Правило № 9

Винаги питайте КАК Е ПРИГОТВЕНО ястието!

Дори да ви се струва фанатично, по-добре попитайте още при поръчването на менюто как е приготвена храната. Така ще си спестите неприятни изненади и излишни калории.

Винаги предпочитайте варените, задушени или печени продукти, без значение дали става въпрос за месо, риба или зеленчуци.

Правило № 10

Не се "пазете за вечеря"

Често за да компенсираме очакваното преяждане на вечеря, инстинктивно се пазим от по-съществено хранене през деня.

Това е една груба грешка, която от една страна ни кара да търсим дребни но висококалорични похапвания през деня, а от друга страна ни дава фалшиво спокойствие, че щом сме се ограничавали в течение на деня и да се олеем на вечеря, не е страшно!

Тази стратегия не работи. Само разстройва метаболитните процеси и стимулира преяждането вечер.

Не пропускайте да изгледате и видеото, което подготвих веднага след като се прибрахме от нашата семейна ваканция на морето. В описанието под видеото (в You TuBe) ще намерите препратки към това, което препоръчвам във видеото 🙂

Малко споделен опит..

E.. това беше от мен по темата. Ще се радвам, ако ви е била от полза.
Тук е момента да ви подканя да се абонирате за каналите, в които може да ни следвате:


ИСКАШ ЛИ ДА НАУЧИШ ПОВЕЧЕ ЗА НАС?

За това какво правим, как го правим и какви резултати постигаме?

Абонирай се за новинарския ни бюлетин и ще получаваш на мейла си най-новото и най-важното от нас: новини за предстоящи събития, нови програми и уебинари, текущи промоции и записи от минали вече излъчвания 🙂

Влез в акаунта си
usercartmagnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram